Miten aloittaa yrityksen verkkosivujen luonti?

Julkaistu 16.11.2023

Verkkosivujen tekoprosessi voi olla mutkikasta etenkin, jos ei ole aiempaa tietämystä siitä miten verkkosivut ylipäätänsä luodaan tai saadaan näkymään netissä. Tässä oppaassa kerromme, miten saat verkkosivusi näkyviin kohdeyleisölle vaihe vaiheelta.

Muista, että jos jokin vaihe tuntuu monimutkaiselta voit aina ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Esimerkiksi meihin voit ottaa yhteyttä täältä.

Suunnittele

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty vai miten se sanonta menikään? Verkkosivujen luonnissa on hyvä suunnitella mitä tarkalleen ottaen verkkosivuilta halutaan. Halutaanko, että verkkosivut hankkivat uusia asiakkaita, antaa tietoa tai kenties molempia vai jotain täysin muuta. Riippuen siitä, mitä verkkosivuilta halutaan on hyvä pohtia mikä sisältö voisi olla hyödyllistä tai tarpeellista, jotta päämäärä saavutetaan.

Yleisesti ottaen verkkosivut, jotka sisältävät vain kuvia ja tekstiä ovat helppo toteuttaa, mutta toisinaan voidaan tarvita esimerkiksi verkkokauppa, ajanvaraus tai blogi ominaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa siihen millä alustalla verkkosivut kannattaa toteuttaa.

Verkkosivujen hyvällä suunnittelulla vältät mahdolliset kompastuskivet joiden vuoksi työtä tehdään turhaan tai liikaa suuren idea tulvan vuoksi. Toisinaan jotkin ominaisuudet voidaan toteuttaa myöhemmin ja kannattaa keskittyä siihen mikä on tärkeintä, jotta verkkosivusto saavuttaa päämääränsä.

Verkkosivualustat

Kun olet suunnitellut verkkosivujesi päämäärän, sisällön ja ominaisuudet on hyvä tutustua siihen, miten verkkosivuja lähdetään toteuttamaan. Verkkosivut yleensä luodaan, jollakin verkkosivualustalla sillä yleensä ne tekevät verkkosivujen luonnista sekä muokkauksesta helpompaa ja nopeampaa. Toisinaan jotkin verkkosivu ideat on hyvä toteuttaa täysin nollasta koodaamalla, mutta monesti verkkosivualustat ovat oikea ratkaisu.

Verkkosivualustoja on niin monta, että niitä ei yhdessä oppaassa pysty luettelemaan. Vaikka et olisi ammatiltasi tekniikan osaaja ei se tarkoita ettetkö voisi lähteä luomaan verkkosivujasi itse ja vaikka ajatuksena olisi, että joku muu toteuttaa verkkosivut puolestasi on silti hyvä tietää, mitä eri verkkosivualustoja on tarjolla. Kannattaa miettiä tarkkaan suunnittelmasi avulla, mitä ominaisuuksia verkkosivusi vaatii ja miten ne päätetään toteuttaa, jotta voit valita oikean verkkosivualustan. Suosituimpia verkkosivualustoja ovat WordPress, Shopify ja Wix.

WordPress – laajenee mihin käyttöön tahansa

WordPress on yksi käytetyimmistä verkkosivualustoista. WordPressillä pystyy toteuttamaan verkkosivut ilman koodaamista. Toki jos on kokematon WordPressin kanssa, voi joutua opiskelemaan, miten verkkosivut saa oman näköiseksi. Koska WordPress on yksi suosituimmista verkkosivualustoista, netti on täynnä erilaisia oppaita, joten ainakaan oppimismateriaalin löytämisen kanssa ei pitäisi olla vaikeuksia.

WordPressin suosion vuoksi sille on myös paljon tarjolla erilaisia ilmaisia sekä maksullisia lisäosia, joiden avulla verkkosivujen ja lisäominaisuuksien luonti sujuu helpommin. Tälläisiä lisäosia ovat esimerkiksi verkkosivun luontiin tarkoitettu Elementor ja hakukoneoptimointiin tarkoitettu Yoast SEO.

WordPressin suosion myötä on helppoa löytää osaavia verkkosivukehittäjiä, jos törmäät ongelmiin tai haluat uuden ominaisuuden verkkosivuille. Voisi jopa sanoa, että verkkosivujen kehittäjää, joka ei osaa käyttää WordPressiä on vaikeampi löytää.

WordPress laajenee myös moneen eri käyttöön esimerkiksi yrityksen verkkosivuksi, verkkokaupaksi tai blogiksi. Tämän lisäksi WordPressille pystyy koodaamaan omia ominaisuuksia, joten mitään rajoituksia sille ei ole mitä WordPressillä voi ja ei voi tehdä.

Shopify – verkkokauppoihin keskittynyt alusta

Shopify on tarkoitettu verkkokauppojen luontiin ja ylläpitoon. Shopify onkin yksi suosituin verkkokauppa-alusta ja tämä johtunee siitä, että se pitää sisällään kaiken, mitä verkkokauppa vaatii: maksutavat, tilausten hallinnan sekä paljon muuta.

Shopify verkkokaupan luonti onnistuu, vaikkei sinulla olisi kokemusta verkkosivujen luonnista. Koska Shopify on WordPressin tapaan suosittu alusta on netti täynnä ohjeita sen käyttöönotosta ja käytöstä. Tämän lisäksi monet verkkosivujenkehittäjät osaavat käyttää Shopifyita, joten ongelmien sattuessa ammattilaisen löytäminen ei ole vaikeaa.

Wix – verkkosivut helposti

Wix sopii sinulle etenkin, jos haluat toteuttaa verkkosivut itse. Wix on luotu siten, että verkkosivujen luonti pitäisi olla mahdollisen helppoa. Tämän lisäksi Wixillä pystyy luomaan verkkokauppoja.

Wixissä on joitain rajoituksia, kun vertaa muihin verkkosivualustoihin. Esimerkiksi jotkin ominaisuudet, jotka ovat ilmaisia muilla verkkosivualustoilla eivät ole välttämättä ilmaisia Wixillä.

Palvelin ja domain

Kun olet löytänyt sopivan verkkosivualustan on aika pohtia, miten verkkosivut tarjotaan näytettäväksi. Ylläolevista verkkosivualustoista WordPress voidaan tarjota miltein millä tahansa palvelimella. Verkkosivupalvelimia on pilvin pimein, mutta jos tarkoituksenasi on kohdentaa verkkomarkkinointisi Suomeen kannattaa palvelimien/webhotellin sijaita Suomessa tai vähintään Euroopassa. Tällaisia palvelimen tarjoajia ovat muun muassa Hostinger ja Telia.

Palvelimien hinnat saattavat vaihdella suuresti riippuen muun muassa tallennustilasta ja nopeudesta. Kannattaa siis miettiä omat tarpeesi ja vertailla hintoja, kun teet päätöksiä palvelimesta. Tämän lisäksi kannattaa myös etsiä mahdollisia arvioita palvelimien tarjoajista sekä katsoa löytyykö heiltä esimerkiksi oppaita eri ongelmatilanteisiin. Toisinaan palvelimilla voi tulla vastaan ongelmia ja mitä helpommin heidän tukensa on saatavissa sen parempi.

Shopify verkkokauppojen ja Wix verkkosivustojen kanssa verkkosivut tarjotaan heidän alustansa kautta eikä siis erillistä palvelinta tarvita. Löydät hinnat näiden alustojen verkkosivujen julkaisuun heidän sivustoiltaan.

Pääsääntöisesti nettisivujen osoitteen eli domainin hankinta onnistuu palvelimen tarjoajan kautta. Nettisivujen osoitteiden hinnat voivat vaihdella sekä toisinaan haluamasi domain voi olla käytössä toisella henkilöllä.

Yleensä nettisivujen osoitetta ei muuteta, joten kannattaa miettiä tarkkaan minkälaisen osoitteen haluaa. Nettisivujen osoitteella ei yleensä ei ole väliä, mutta usein ihmiset voivat yrittää määritellä sivustosi luotettavuutta sen perusteella vaikkei sillä ole mitään tekemistä asian kanssa. Jos haluat esimerkiksi tähdätä joskus kansaisväliseksi yritykseksi, kannattaisi ottaa esimerkiksi .com-päätteinen nettiosoite, mutta jos keskityt Suomessa markkinointiin verkkosivun kannattaisi olla esimerkiksi .fi-päätteinen.

Verkkosivujen toteutus

Kun sinulla on selvillä mitä, millä ja missä tulet verkkosivusi toteuttamaan, on aika siirtyä verkkosivujen itse toteutukseen. Riippumatta siitä, minkä verkkosivualustan valitsit ja toteutatko verkkosivut itse on asioita, jotka kannattaa melkein aina ottaa huomioon verkkosivujen kanssa. Alla muistilista kyseisistä asioista:

  • Testaa verkkosivujesi toimivuus vähintään puhelimella sekä tietokoneella ja mielellään mahdollisimman monella eri selaimella.
  • Tarkista sivujesi nopeus esimerkiksi sivulla: https://tools.pingdom.com/.
    • Jos sivustosi nopeus on alle kolme sekuntia, on sivustollasi parempi mahdollisuus päästä näkyviin paremmin Googlessa.
      • Jos sivustosi latausnopeus on yli kolme sekuntia, niiden nopeuttamiseen on erilaisia keinoja esimerkiksi kuvien pakkaus pienempään kokoon.
  • Verkkosivujesi sivujen otsikot ja kuvaukset
    • Otsikkot (title) ja kuvaukset (description) näytetään Google haussa. Varmista siis miten kyseiset arvot asetetaan valitsemallasi alustalla ja muokkaa niitä siten, että niistä tulee houkuttelevampia Googlen haussa.

Lopuksi

Verkkosivujen luonti voi olla vaikea, hauska sekä myös opettavainen prosessi. Muista, että netti on täynnä ohjeita ja ammattilaisia, jotka voivat auttaa verkkosivujesi toteutuksessa. Mekin tarjoamme muun muassa näitä palveluita, jos siis tarvitset apua kyseisessä prosessissa ota rohkeasti yhteyttä!

Tarvitsetko apua verkkosivujen luonnissa?

Ota yhteyttä